Afskrift fra Ugebladet – lørdag den 11. april 1987.

Kajs sjove hobby

Møbelfabrikken kan være i en papkasse.

Under et besøg hos Kaj Vintersbølle på Kildemarksvej, får man ikke umiddelbart færten af, at der i den hyggelige lejlighed produceres gyngestole. Derimod vidner mange smukke broderier om, at korssting og stramaj også er en stor hobby. Men gyngestole laves der godt nok, selvom hele ”fabrikken” kan være i en ganske almindelig papkasse.

Det er nemlig ganske små gyngestole, Kaj Vintersbølle hygger sig med at lave – og han laver dem af øldåser.

- Egentlig er det ikke min idé. Den stammer fra min datter og svigersøn, der har en antikvitetsforretning i Høng. De købte sådan en lille gyngestol med hjem fra en udstilling på Fyn og viste den til mig. Jeg vendte og drejede den, og tænkte: Gad vide, om man kan lave sådan noget, hvorpå mit barnebarn, der på det tidspunkt var 12 år sagde: Jamen morfar, hvis bare man bruger hovedet – så kan man. Og efter den bemærkning, måtte jeg jo prøve, husker Kaj Vintersbølle.

Skrotbunken

- Den første halve snes stole gik direkte i skrotbunken, men efterhånden fik jeg styr på det.

Kaj Vintersbølle, der er efterlønsmodtager efter 35 år på GHR, kan lave en gyngestol på 2-3 timer, og gennem de senere år har han lavet mange som foræring til venner og bekendte. Han ved, at nogle af stolene blandt andet står i Norge, Sverige, Tyskland og USA. Formentlig står der også en del hos medlemmerne af en forening i Roskilde, fordi man på et tidspunkt brugte nogle til præmie i stedet for de kendte bægre.

En egentlig produktion er han ikke interesseret i. Det skal helst gå fra mund til mund, så gyngestolene fortsat kan være en afslappet hobby.

Materialet er som nævnt øldåser, og de skal helst være af den ”stive” slags, hvis resultatet skal blive godt.

- Jeg starter med at skære toppen af dåsen. Ringen herfra deles og bruges til gænger. Herefter klipper jeg siderne op i tynde strimler, som bukkes i facon.

Det overskydende metal benyttes til samling af ”strimlerne”, fortæller Kaj Vintersbølle, der kun bruger lidt krydsfiner og lidt stof til sædet – ellers er alt lavet af øldåsen uden lim eller andre hjælpemidler. Efterhånden er det blevet svært at få fat i de rigtige dåser, men Kaj Vintersbølle er så heldig, at venner og bekendte af og til betænker ham med en tom dåse. Samtidig var han så forudseende at samle et lille lager, da de fleste bryggerier lavede dåseøl.

- For nylig kom min nabo med et avisudklip om en englænder, der brugte konservesdåser til at lave møbler af, så hvis der skulle blive mangel, kan jeg jo begynde at eksperimentere, slutter Kaj Vintersbølle.

Billede: se ovenfor!
Klik her for at få dit eget GoMINIsite