Kartoflen 

(Solanum tuberosum): flerårig urt af natskyggefamilien. Kartoflens spiselige del, der også kaldes kartoffel, er en rund eller oval, opsvulmet og meget stivelsesrig stængelknold, på hvis overflade knopper ”øjnene” sidder indsænket i fordybninger. Kartoffelknoldene indeholder, i frisk tilstand:
75% vand, 20,6% kulhydrat, 2,1%protein, 0,3% fedt og er rige på C-vitamin. Kartoflen stammer fra Sydamerika, kom i det 16. århundrede over Spanien til Europa og menes indført i Danmark i år 1719.

De tidligst kendte kartofler blev opdaget i Andesbjergene i Peru og Chile og lignede langt fra de forædlede kartofler, vi kender fra grønthandlerne i dag. De tidligste spor dateres til omkring år 400 før Kristus.
For længe siden i Sydamerika:
Der var engang for mange tusind år siden, på grænsen mellem det, der i dag er Peru og Bolivia, i det land, der skulle blive inkaernes. Her voksede ved den smukke Titicaca-sø en bitter plante. Giftig var den, og smuk var den. Giftig for ikke at blive ædt – smuk for at få bestøvet sine blomster og spredt sine frø. Snild var den – for skjult under jorden levede den et hemmeligt liv: i små, bitre, knortede knolde samlede den solens livskraft og gemte den.
Knoldene var med lange, tynde navlestrenge forbundne til moderplanten, og alle var de fyldt med den samme viden som moderen: de vidste præcis, hvordan man skal være en vild kartoffel. Om foråret spirede de, blomstrede og satte bær og frø og lod dem sprede vidt omkring med fuglene.
Og gennem tusinder af år kom der ny, vilde kartoffelplanter, og moder jord sørgede for, at nogle fik hvide blomster og andre rosa, lilla og blå; nogle fik store, smækre og lækre knolde og nogle små, bumsede og bitre.
Og stadig havde planten sit hemmelige liv under jorden.

Opbevaring/lagring:

Opbevares tørt, ventileret og køligt. Bedste temperatur er mellem 4 og 6 grader C.
Kartoflen er en levende organisme, der ånder også efter at den er høstet.

Under 3 graders varme går kartoflens respiration i stå. Stivelsen i kartofler omdannes til sukker under lagring. Når respirationen er gået i stå, forbrændes sukkeret ikke og kartoflen får en sødlig smag.

Over 7 grader begynder kartoflen at spire og bliver runken og tør, fordi vandet fordamper.

Læs muntert videre på denne side:
http://www.kartoffel-info.dk/
http://www.tofler.dk
Klik her for at få dit eget GoMINIsite