Livets Træ”, set ved besøg i Linköping Domkirke fredag den 28. november 2008.
 
(Oversættelse: Ulla Blach Johansen).
 
Forestil dig, at vor mægtige domkirke er en hellig lund. Det er ikke svært.
 
I PARADISET fandtes det vigtigste træ. Livets Træ. Det der giver evigt liv. I Biblen står der: ”Herren Gud, lad alle træer, som er lystige at se på og som er gode at spise frugten fra, vokse op af jorden og blive livets træ i min lystgård.”
Og det som findes i Paradiset, bør naturligvis også findes i vores dejlige domkirke. Derfor har den Rigsbergske Fond plantet et ”Livstræ” i sølv, guld og glas i kirkens stengulv.For at minde om, at dette træ tilhører alle folk, har det 153 gyldne blade. Tæl gerne selv efter! Det er nemlig en ældgammel tanke at der fandtes 153 folk (folkeslag) på jorden.
Vort Livstræ bærer også frugter. Men det er som med Livets Træ i Paradiset, man må gerne se, men ikke røre det. Frugterne på vort træ er tegn på åndelige egenskaber, ”Frugter”. Dem må man gerne ”spise”. De giver evigt liv. Når jeg står ved sølvtræet længes jeg efter en særlig frugt, som jeg lige har behov, andre gange er det en anden frugt. Stil dig gerne foran Livstræet og meditér over hvilken ”frugt”, egenskab, du mest ønsker dig her og nu. Tænd derefter et lys og bed en bøn.
 
Bed også for andre. Hele verden har behov for disse ”frugter”.
 
Frugterne er lette at genkende:
 
Kærlighed:  
Et forgyldt granatæble af sølv. Symbolet er hentet fra den ”den Høje vise i Bibelen”.   Den sigter både til den himmelske og jordiske kærlighed.
 
Glæde: 
En drueklase af forgyldt sølv. Symboliserer glæden ved brylluppet i Kana og sender minder om al jordisk og himmelsk lykke.
 
Fred:   
En kugleformet frugt af klart glas, med blå indfæstning og stjernebobler. I sin enkelhed et udsøgt symbol for fred, som man kan føle under de evige stjerner – omkranset af Guds nærvær.
 
Tålmodighed 
En aflang frugt, nærmest overmodnet, lavet af klart glas. Den er ved fæstet  grøn, som  symboliserer det ”tålmodige”, slidstærke græs, som tåler at blive trådt på.
 
Venlighed:   
En aflang frugt som i toppen er okkergul og som længere nede changerer over i  orange for at ende i en transparent glasklar nuance. Den udstråler og symboliserer venlighed.
 
Godhed:       
Denne frugt har samme form som venlighedens frugt, de er jo i slægt med hinanden.  Overdelen er intensivt blå, en farve som leder tanken hen på Marias blå kåbe,”Barmhjertighedens Madonna”. Hende, der er ”Skytskåbens Madonna”, fordi hun skjuler og/eller beskytter dem, som har det svært, under sin kåbe.
 
Trofasthed:   Denne frugt i kugleformet glas, forekommer at være dysterheden selv. Gråsort og   røgfarvet er den, men senere klarer den op i bunden. Dette er et billede på de    enkle, trofaste mennesker, de der holder ud. Der er mange, som jeg med taknemlighed tænker på, når jeg ser denne frugt. Fra Jesus´ moder Maria i mørket under korset, til mennesker i min egen nærhed, lige her og nu.
 
Ydmyghed:    
Tæt ved fæstningen er denne runde frugt meget lig Trofasthedens frugt. Men længere nede ser man en bølgebevægelse i glasset som fører tankerne hen på det skønneste forbillede af alle; nemlig ydmyghed. Kristus lå på sine knæ for at vaske "lærerbørnenes” fødder. Dette guddommelige symbol fremhæver den stille, tjenende og knælende person.
 
Selvbeherskelse:
Den runde, klare glasfrugt er lidt ”twistet”og er kronet med aurorarødt changerende
over i det violette. Frugten symboliserer Kristus i den purpurfarvede kappe, hvor han i selvbeherskelse står foran ”sin dommer” Pilatus. Frugten minder os om andre martyrer og helte, kendte såvel som ukendte, som mere tænker på andre end på sig selv. Bliv du som en af dem!
 
Link til Linköpings Domkyrka:
http://www.linkopingsdomkyr
Klik her for at få dit eget GoMINIsite